Επιλογές

« Επιστροφή

Εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με θέμα: Βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης επιχειρήσεων: Τι έχει πραγματικά σημασία;

 


 

 
 
20 Ιουλίου 2017
 
 
Εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με θέμα:
Βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης επιχειρήσεων:
Τι έχει πραγματικά σημασία;

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017 με θέμα: «Βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης επιχειρήσεων: Τι έχει πραγματικά σημασία;». Κεντρικός ομιλητής ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Harvard Business School κ. Γεώργιος Σεραφείμ.

Η εκδήλωση αυτή, η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών σχετικά με την ανάδειξη των προσαρμογών που απαιτούνται στην επιχειρηματικότητα - στις εταιρίες αλλά και τα στελέχη τους - ώστε να επιτευχθεί η διαρκής ανταγωνιστικότητα σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον.

Ο κ. Σεραφείμ κατά το σύντομο χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση σημείωσε: «Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και γενικότερα του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι τεράστιας σημασίας. Η χρηματοδότηση τροφοδοτεί την επιχειρηματικότητα ενώ οι επιχειρηματικές δράσεις έχουν αναμορφώσει τον πλανήτη μας τα τελευταία 100 χρόνια».

Κατέληξε λέγοντας ότι: «Παραμένω αισιόδοξος για την Ελλάδα. Γιατί γνωρίζω ότι υπάρχει Λύση. Το ερώτημα που τίθεται αφορά στην εφαρμογή μίας νέας στρατηγικής για την Ελλάδα. Η αίσθησή μου είναι ότι χρειάζεται να δομήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη και τα επίπεδα αυτοπεποίθησης μεταξύ μας, πριν να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη με τον υπόλοιπο κόσμο. Κατά τη γνώμη μου οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων οφείλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή. Οφείλουν να εκπαιδεύσουν, να επενδύσουν, να χαράξουν τη νέα κατεύθυνση προόδου και συνολικά να επιδείξουν ηγετικότητα».

Στη συνέχεια από τον Καθηγητή Σεραφείμ έγινε παρουσίαση σχετικά με τις πρακτικές που η έρευνα έχει αναδείξει ότι ενισχύουν την εταιρική απόδοση και αναπτύσσουν επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργούν αξία για τους μετόχους, ενισχύουν την απασχόληση και αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας για τους καταναλωτές. Κύρια σημεία της παρουσίασής του:

  • Οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν την απόδοση και την ικανότητα καινοτομίας τους συναρτώντας τις απολαβές των εργαζομένων με την επίδοσή τους (και αυτό όχι μόνο με μισθολογικές παρεμβάσεις) και δημιουργώντας πιο επίπεδες εταιρικές δομές με λιγότερες διαφορές μεταξύ των επιπέδων.
  • Με πιο επίπεδες εταιρικές δομές μπορεί να παραχθεί περισσότερη καινοτομία αφού οι ομάδες των εργαζομένων μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά.
  • Απαιτείται επαναπροσδιορισμός της διαδικασίας «προαγωγής» των εργαζομένων με κεντρικό στοιχείο αξιολόγησης τη δημιουργία αξίας.
  • Ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα και πολλές παραδοσιακές βιομηχανίες είναι σε φάση ριζικής ανατοποθέτησης. Με στόχο την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας, απαιτείται κατ΄αρχήν επαναπροσδιορισμός της εταιρικής στρατηγικής και στη συνέχεια διαμόρφωση δομής που να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή.
  • Ο δημόσιος τομέας μπορεί να υιοθετήσει τις παραπάνω πρακτικές ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του. Η βελτίωση της διαφάνειας, η λογοδοσία, η καλή διακυβέρνηση και η αποτελεσματική διαχείρισης των πόρων μπορεί να προκαλέσει την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου που θα βοηθήσει αποτελεσματικά την χώρα στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξής της.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, του Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμου Αναστασόπουλου και του Αναπληρωτή Καθηγητή του Harvard Business School, κ. Γεωργίου Σεραφείμ, σχετικά με τους τρόπους υιοθέτησης των βέλτιστων πρακτικών από τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και από οργανισμούς του δημοσίου τομέα προκειμένου να αναπτυχθούν στο ισχύον περιβάλλον αβεβαιότητας και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, εισηγμένων εταιρειών, εκπρόσωποι φορέων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών καθώς και εκπρόσωποι εταιριών συμμετεχόντων του οικοσυστήματος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Επισυνάπτεται:
 Παρουσίαση Αναπληρωτή Καθηγητή Harvard Business School κ. Γεώργιου Σεραφείμ.


Πρόγραμμα Ομιλιών
00:07   Καλωσόρισμα - Εισαγωγή κου. Παντελή Λάμπρου, Δ/ντής Στρατηγικής Επικοινωνίας και Ανάλυσης Αγορών
02:42   Ομιλία - παρουσίαση κου. Γεωργίου Σεραφείμ
33:22   Πάνελ με τους κυρίους Σωκράτη Λαζαρίδη, Δ/νων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών,
  Γεώργιο Σεραφείμ, Αναπληρωτής Καθηγητής του Harvard Business School και
  Σίμο Αναστασόπουλο, Προέδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

 

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου

 

 

 

Στιγμιότυπα της εκδήλωσης
 
     
 
Διοργάνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
 
 
Παρουσίαση του Αναπληρωτή Καθηγητή του Harvard Business School κ. Γεώργιου Σεραφείμ.
και συζήτηση μεταξύ των
Σωκράτη Λαζαρίδη, Διευθύνωντα Συμβούλο Χρηματιστηρίου Αθηνών
Σίμου Αναστασόπουλο, Προέδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
Γεώργιου Σεραφείμ, Αναπληρωτή Καθηγητή Harvard Business School

 

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Σεραφείμ είναι κάτοχος της έδρας Jakurski Family στο Harvard Business School (HBS). Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και στα προγράμματα για ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα και διαχείριση επιχειρήσεων που ταυτόχρονα δημιουργούν οικονομική και κοινωνική αξία για τους μετόχους, εργαζομένους, πελάτες, και την ευρύτερη κοινότητα. Έχει παραδώσει ομιλίες σε περισσότερες από 60 χώρες και θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς σε θέματα management. Η έρευνά του στο πως ο επιχειρηματικός τομέας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών ανισοτήτων έχει επισημανθεί σε ομιλίες αρχηγών χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών. Είναι μέλος διοικητικών συμβουλίων επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Απέκτησε το διδακτορικό του από το Harvard Business School στη διοίκηση επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό δίπλωμα από το London School of Economics and Political Science στη λογιστική και τα χρηματοοικονομικά. Μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και αποφοίτησε από το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά.

 

Σχετικά με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι ένας μη κερδοσκοπικός αυτοδύναμος οργανισμός που ιδρύθηκε το 1932, με στόχο την προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ελλάδος.

Σήμερα το Επιμελητήριο, με τα 1000 περίπου μέλη του, εξακολουθεί να ενισχύει και να διευκολύνει το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις επαγγελματικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι διαπιστευμένο μέλος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ουάσιγκτον και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους οργανισμούς στην Ευρώπη. Μεταξύ των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνονται Διεθνή Συνέδρια, με υψηλού κύρους ομιλητές από όλο τον κόσμο, ετήσιες εκθέσεις, σεμινάρια σε συνεργασία με τα Ivy League Πανεπιστήμια των Η.Π.Α., γεύματα και δείπνα προς τιμήν Ελλήνων αλλά και διεθνών προσωπικοτήτων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και επιχειρηματικές αποστολές προς και από Η.Π.Α. και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν παρευρεθεί στην Ελλάδα ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. George Bush, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Bill Clinton, η Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α. Hillary Rodham Clinton καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Michail Gorbachev.

Λεωφ. Μεσογείων 109-111, 115 26 Αθήνα, Τ +30 210 699 3559, F +30 210 698 5686, www.amcham.gr

 

Σχετικά με τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών από την ίδρυσή του, το 1876, συμμετέχει σταθερά στις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις της χώρας.

Ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποστηρίζει την ανάπτυξη και οργάνωση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Λειτουργεί τις αγορές αξιών και παραγώγων, την εναλλακτική αγορά ενώ παράλληλα διενεργεί την εκκαθάριση και το διακανονισμό των συναλλαγών.

Το Χρηματιστήριο, μέσω των αγορών του, προσφέρει λύσεις και εργαλεία χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις, διευρύνει τις επιλογές των επενδυτών παρέχοντας ένα ασφαλές, σταθερό και εύκολο περιβάλλον πλήρως εναρμονισμένο με τις διεθνείς πρακτικές και το Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

Σε μια περίοδο που ο ρόλος των χρηματιστηριακών αγορών στην εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενισχύεται σημαντικά, εμείς στον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο να αναδείξουμε την ελκυστικότητα της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και να προβάλουμε τις εταιρίες μας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Οι μετοχές του Ομίλου διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Σύμβολο: EXAE).

Συνοπτικές πληροφορίες για την αγορά και τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο καθώς και στην ιστοσελίδα του www.athexgroup.gr.

Λεωφ. Αθηνών 110, 104 42 Αθήνα, τηλ. 210-3366 800, fax 210-3366 101

 


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ


 
 
 
Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νέες Εισαγωγές Ε.Δ.

Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων